Sváb szalonnás káposzta kelt gombóccal
Hozzávalók (4 személyre):
- 75 dkg savanyú káposzta
- 25 dkg füstölt, húsos szalonna /kolozsvári/
- 1 közepes fej hagyma
- zsír
- só
A gombócokhoz:
- 2,5 dl tej
- 20-25 dkg liszt
- 1 teáskanál zsír
- 2 dkg élesztő /vagy 1 kávéskanál szárított élesztő/
- csipet só
A szalonnát szeletekre, majd nagyobb kockákra daraboljuk.
Egy kb. 3-4 literes lábosban a zsírját kiolvasztjuk, rádobjuk a felaprított hagymát, üvegesre pároljuk, sőt egy picit meg is pirulhat. A savanyú káposztát alaposan kimossuk /a szalonnában is bőven van só/, majd ezt is rádobjuk, együtt pároljuk pár percig, majd annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi. Felforraljuk, és lassan főzzük, amíg a káposzta megpuhul.