Kirándulás Nagymaroson

Egynapos kirándulás Nagymaros szívében

Nem kell külföldre utazni ahhoz, hogy csodás tájakon járjunk. Elég kiválasztani egy települést a Dunakanyarban, amely annyi látnivalóval és olyan páratlan dunai panorámával vár bennünket, mint a térség egyik legnépszerűbb városa, Nagymaros, ahol örök életre szóló élményekkel gazdagodhatunk. Mutatjuk, milyen emlékezetes lehet egy egynapos kirándulás Nagymaros szívében!

Fotó: Jung Tímea

Itt a tavasz. Ebben a mesés évszakban rengeteg kiránduló érkezik a Dunakanyarba, mert a rohanó és túlterhelt hétköznapok után ez a festői táj nyújt igazán kellemes kikapcsolódást. Ha kirándulni megyünk, szép, izgalmas és különleges helyet keresünk.

De mire vágyunk ilyenkor? Nyugalomra, tiszta levegőre. Ezeket az igényeket könnyedén és tökéletesen kielégíti Nagymaros, a Duna bal partján fekvő kisváros.

A marosi panoráma szorosan összefonódott Nagymaros létével. Nagymaros egész területéről varázslatos kilátás nyílik a visegrádi Fellegvárra, amely a hegytetőn állva tekintélyt parancsolóan uralkodik még ma is. Így nem csoda, hogy akik a városba érkeznek, azoknak a fő programot a Duna parti séták jelentik. Egyszerűen csak gyönyörködnek a látványban.

Fotó: Horlik Zoltán

Kihagyhatatlan programok Nagymaroson

Tavaly májusban nyílt meg Nagymaroson a Sváb Tájház, amelyet a város közösségi összefogása keltett életre. Itt a vitrinekből kivett, padláson talált régi tárgyak kerültek kiállításra. A látogatásra hétvégén és ünnepnapokon van lehetőség 10-18 óra között.

A Duna-parthoz közel eső Sigil Galéria szintén remek úti cél, ahol havonta változó kiállítások tekinthetők meg a képzőművészet különböző ágaiból. A leggyakrabban festőművészeti alkotások kerülnek kiállításra, de fotók, sőt, olykor szobrok is megjelennek a kiállításon. Az alkotók nagy része kapcsolatban áll a várossal. A galéria a kávézóval kiegészülve tökéletes kulturális helyszínt biztosít különféle rendezvények lebonyolítására, ráadásul igazán gyerekbarát az udvara is: van hinta, trambulin, és kergetőzni is lehet egy hatalmasat!

Természetesen – ahogyan minden évszakban – úgy nyáron is számtalan program közül válogathatunk, ha mindennél jobban vonz bennünket egy egynapos kirándulás Nagymaros környékén. A Misztrál Fesztivál, a Sváb Bierfest, a Szent István Napi Borünnep, a Csípős fesztivál, és a Kittenberger Kálmán Nap is hihetetlenül népszerű.

Az utóbbi azért fontos a város életében, mert Kittenberger Kálmán, magyar Afrika-kutató, zoológus, tanár, vadász és természettudományi író, Nagymaros lakója volt.  A Kittenberger Kálmán utcában áll egykori háza, a Sylvia Lak. A Kittenberger Nap érdekes és sokszínű programokkal várják az érdeklődőket a vadászat és a természetvédelem témakörében.

Akik szívesen sportolnának egy kicsit a kirándulás során, azok bérelhetnek kajakokat, kenukat a helyi csónak kölcsönzőből, és kedvükre evezhetnek a Dunán, saját tempóban felfedezve a környéket. Akár egészen a Szigetcsúcsig vagy Sóderszigetig is le lehet csorogni, ahol a legmelegebb napokon remek ötlet megmártózni a Dunában.

Fotó: BTZ Nagymaros

A város és a környék felfedezése biciklivel a legegyszerűbb és leggyorsabb! Nincs is annál boldogabb érzés, amikor a rózsaszín virágba borult főtéri fasor alatt elgurulunk, vagy éppen a Duna-parton található bicikliúton haladunk, és csodás kilátás tárul elénk.

A katolikus templom időkapszulája

Ha Nagymaroson járunk, érdemes megnézni a Római Katolikus templomot, amelyet nemrég újítottak fel kívülről; belül újrafestették a freskókat, az oltárt pedig renoválták. Az eredmény magáért beszél, a templom még méltóságteljesebb, mint valaha.

A felújítás alkalmával sor került a templom tetején lévő kereszt levételére. Elképesztő, de a keresztben találtak egy időkapszulát, amelyet a legutóbbi renoválás alkalmával helyezett el benne az akkori katolikus közösség. A levélben olvashatunk egy akkori helyzetleírást, kik töltik be a tisztségeket, ki újíttatta fel a templomot stb. Ezen felbuzdulva a kereszt vissza tétele során a nagymarosi katolikus közösség egy új levelet helyezett el az utókor számára.

Ez azért hátborzogató és egyben picit felfoghatatlan, mert körülbelül száz év múlva találják majd meg a levelüket. Kimondani is sok, nemhogy elképzelni, mi lehet majd akkor.

Fotó: Jung Tímea

Nagymarosi Termelői Piac

A híres marosi piac hosszú évek óta vonzza a Fő térre szombat délelőttönként a marosiakat, sőt a környékbelieket is. Nem egy család van, aki Dunakesziről jár ide, de még akár Budapestről is, kizárólag a piaci hangulat kedvéért. A piac lényege, hogy minden portékát őstermelőktől tudunk beszerezni, így meg lehetünk győződve az áru frissességéről és jó minőségéről.

A termékek között szerepelnek a legkülönfélébb húsfélék, zöldségek, gombák, házi tejtermékek, gyümölcslevek és szörpök, sütemények, frissen sült cipók és kalácsok; kézműves termékek, kerámia díszek, kézzel készült ékszerek, virágok és még sorolhatnánk. Emellett helyben sütött kürtöskalácsot vagy lángost is választhatunk délelőtti csemegének.

Gyakran szerveznek különböző (gyermek) programokat is a délelőttre, így sokan családostul érkeznek a piacra.

A jó idő beköszöntével egyre népesebb lesz a Fő tér, vidáman cseverésző emberek között sétálhatunk végig a még lombtalan, de idővel, az élénkzöld lomkoronákkal büszkélkedő gesztenyefák árnyékában, vagy a rózsaszín virágú cseresznyefák sora alatt. Vagy egyszerűen üljünk le egy csésze kávéval egy padra, és nézzük a forgatagot.

Fotó: Ivor Andrea

Gasztroélmények Nagymaroson

Ha a nap folyamán megéheznénk, több választási lehetőségünk is van, mivel Nagymaros gyakorlatilag az összes étkezéssel kapcsolatos lehetséges igényt ki tudja elégíteni a vendéglátóhelyek sokszínűségéből adódóan. A nagymarosi révtől nem messze található a „Halas”. Az itt készült hekk messze földön híres, és mellette halad el a hivatalos bicikli út, így nagyon sokan itt iktatnak be egy kis pihenőt, vagy célirányosan idáig tekernek.

Nem messze a Halastól néhány éve nyílt a PIKNIK Manufaktúra, ami egy laza, fiatalos hangulatú hely. A gyönyörű panoráma itt is garantált, ráadásul gyerek és kutyabarát hely! Emellett mivel a Duna-parton található egy játszótér mellett, a családoknak kedvelt célpontja.

A Maros Étterem óriási panorámás terasza miatt szintén kedvelt turistacélpont, de a helyiek is előszeretettel töltik itt az szabadidejüket, ha pedig a Fő téren kapnánk be valami finomat és gyorsat, a Bor-só a rendelkezésünkre áll.

Az Édeske, Alíz cukrászdája és kifőzdéje már-már a város másik felén található. Azért is lehet jó választás a számunkra, mivel egy helyen tudunk megebédelni és finom cukrász termékeket fogyasztani. Az udvarban a gyerekek is elfoglalhatják magukat, számtalan játék áll a rendelkezésükre. A kertbe ültetett növények és virágok pedig igazi békét sugároznak.

A régi Panoráma söröző helyén találjuk meg a Danu Bárt. A csodás panoráma természetesen adott, és biciklivel, autóval egyaránt könnyen megközelíthető – parkoló található az étterem mellett: Panoráma parkoló.

Kézműves, mindenmentes, isteni

Tavaly nyáron nyitott meg a Magyar utcában a Sakura cukrászda, ahol a kézműves fagylaltok és a sütemények között vannak cukormentes, tejmentes és paleo változatok is. A cukrászdához tartozik egy kis udvarrész, ott raklapokból stílusosan kialakított asztalok szolgálják a vendégek kényelmét.

Maros Yacht Kikötő és Étterem, Sólyom Kemping Étterem, Ájj Burger a Panoráma parkolóban, Nokedli, PIKNIK Manifaktúra, Halas, Sakura, Rév büfé, Maros Étterem, Bor-só Streetfood, Édeske. Így jönnek sorrendben a vendéglátóhelyek, ha Vác felől érkezünk akár kocsival, akár biciklivel.

Kirándulás Nagymaroson

A csodálatos dunai panoráma miatt mindenképpen érdemes felmenni a kálváriára is. Hiába ér fel egy kisebb túrával, a kilátás biztosan kárpótol. A kálvária a templomtól nem messze indul a házak között, és szépen fokozatosan emelkedik a lépcsősorral együtt a város fölé.

Érdekesség!

A Kálvária lépcsőit az 1920-as években nagymarosi családok építtették, sok lépcsőn még olvasható az építtető neve.

Fotó: Sűcs Géza

Ha pedig több időnk van, vagy egy jót kirándulnánk a Börzsönyben, a legjobb választás a Julianus-kilátó megmászása. A kilátóból belátni az egész Dunakanyart. Innen még a Visegrádi vár is alacsonynak tűnik, hiszen a Hegyes-tető 482 méter magas, míg a Fellegvár csupán 333 méter magasan áll.

A messzi távolban a váci Naszály vörös sziklái tűnnek ki a horizontból, míg balra a Csóványos kilátójának sziluettjét is látni lehet. Akik bátrabbak, azok a kirándulást megspékelhetik egy éjszakai túrával. Felejthetetlen élménnyel gazdagodhatnak!

Fotó: Sűcs Géza

Nagymaros megközelítése

Aki Nagymarosra látogat, annak könnyű dolga lesz az élményszerzésben, hiszen már az utazás is izgalmas: jöhet akár sétahajóval is, amelynek a fedélzetéről páratlan látvány tárul a szeme elé. Ritkán csodálhatunk meg városokat egy hajóról, általában az így szerzett élmények még különlegesebbnek hatnak, ha a tervünk egy egynapos kirándulás Nagymaros szívében.

Vonattal szintén hamar, nagyjából 50 perc alatt már ki is érhetünk Nagymarosra Budapestről, de kocsival sem tart egy óránál tovább, és a főtéren kényelmesen le is lehet parkolni. (A parkoló a hét minden napján fizetős.)

Érkezhetünk akár biciklivel is, hiszen Gödtől egybefüggő kerékpárút van kiépítve egészen Szobig, így bárhol becsatlakozhatunk: például Vácig eljövünk autóval, és onnan tekerünk ki Marosra. A bicikliút végig biztonságos, egyedül a Halasnál keresztezi az autóutat, mivel a főútról itt kanyarodnak le a komphoz.

Komppal Nagymarosra

A komp számos plusz lehetőséget kínál a kirándulók számára.

Ha a túloldalról érkeznénk Nagymarosra, akkor a legokosabb az autót ott hagyni, és gyalogosan (vagy biciklivel) átkelni a kompon. Ez természetesen fordítva is igaz, aki a túloldalt szeretné kicsit bejárni és felfedezni, annak a legegyszerűbb, ha a főtéri parkolóban hagyja az autóját, és úgy megy a komphoz. A komp óránként jár, minden óra 45-kor indul Visegrádról, és egészkor fordul vissza Nagymarosról.

A nyári kiemelt időszakokban sokszor megesik (főleg a Palotajátékok ideje alatt, július második hétvégéjén), hogy többször fordul a komp egy órán belül is. Ez az utasok számától függ, és sosem lehet előre tudni, a napi forgalom függvénye.

Minden járműre szükséges külön jegyet venni, így biciklire is. A személyjegyek esetében van lehetőség diák- és nyugdíjas jegy vásárlására is.

Ha autóval érkeznénk, körülbelül egy óra alatt már ide is érünk Budapesttől – 64 km. ha pedig a másik irányból, például Esztergomból, az is csupán 45 percet vesz igénybe – 40 km. A leggyorsabb, ha Esztergomból Szlovákián keresztül jövünk egészen Marosig. Minden ki van táblázva, zavartalanul utazhatunk. A visegrádi oldalról is jöhetünk, ez valamivel hosszabb utat jelent, illetve alkalmazkodni kell a komp menetrendjéhez – hiszen óránként jár csak. Illetve a nyári –kiemelt- időszakban tele van a komp, így ha ezt a zsúfoltságot elkerülnénk, javasoljuk az egyenes utat Esztergomból Nagymarosig a Duna bal partján.

Összességében elmondhatjuk, hogy egy egynapos kirándulás Nagymaros szívében felejthetetlen élmény, de valószínűleg egy nap kevésnek is fog bizonyulni. Aki egyszer ide látogat, az vissza is akar majd térni. A tájért. A hangulatért. A vidéki bájáért. A hekkért. A piacért. De legfőképpen azért, mert Nagymaros a maga természetességével különleges.

Szerényen, de határozottan vonja hatása alá az ide látogatókat. Nem érdemes kihagyni, ezt át kell élni!

Borítókép: Sűcs Géza

Körséta Nagymaroson (6 óra) Írta: Tharan-Trieb Marianne, Döbrössy Mihályné és Bergmann Margit