Köszöntő

Szeretettel üdvözlöm Nagymaros honlapján!

 

Honlapunkon Nagymaros polgárai és vendégeink egyaránt számukra fontos információkat találhatnak. A helyben lakók az őket érintő hivatali és egyéb ügyekben, míg vendégeink az itt tartózkodásukat megkönnyítő dolgokról tájékozódhatnak.

Városunkról: Nagymaros talán az ország legszebb fekvésű, és panorámájú kisvárosa. A Dunakanyarban, Budapesttől 52 km-re, a Duna bal partján, a Börzsönyből lefutó völgyekben, dombhátakon és a Duna partján fekszik. Nagymaros környezete természeti szépségekben és kultúrtörténeti emlékekben egyaránt gazdag. A települést a középkorban alapították, első okleveles említése 1257-ből származik, azonban a kőkortól kezdve találtak itt régészeti leleteket, ami azt bizonyítja, hogy szinte folyamatosan lakott hely volt. A német telepesek által lakott Nagymaros 1324-ben emelkedett városi rangra:Károly Róbert magyar király Maros lakóit Buda város kiváltságaival ruházta fel. Később fontos lovagi tornák színhelye lett, és kiváltságait még sokáig megőrizte. Vizahalászata, majd borászata, később szelídgesztenye ligetei tették nevezetessé. Jelenleg Magyarország páratlan szépségű kerékpárútjának egyik legfontosabb állomása. A Börzsönyt behálózó turista ösvények közül több Nagymarosról indul vagy itt halad át.

Nagymaros megközelíthető vasúton a Budapest-Szob fővonalon Nagymaros-Visegrád vagy Nagymaros állomáson leszállva, menetrendi kirándulóhajóval, szárnyashajóval Budapestről és Esztergomból is, vagy Visegrádról komppal, illetve a 12-es országúton gépkocsival.

Köszönöm, hogy meglátogatta honlapunkat!