Kis-, Nagy- és Oroszgejőc, Grevesmühlen, Léva

Nagymaros Város Önkormányzata és Nagy- Kis- és Oroszgejőc között 2009.augusztus 12-én testvérvárosi együttműködési megállapodás született. A szerződést Bilakovics Sándor Nagygejőc polgármestere és Petrovics László polgármester írta alá.
Grevesmühlen városával 2014. szeptember 27-én került aláírásra testvérvárosi szerződés a Sváb Sörfesztivál keretein belül. A szerződés Jürgen Ditz és Petrovics László által került aláírásra.

A két település eddig is szoros kapcsolatot ápolt a több alkalommal hozzánk látogató gyerek csoportok táborozása kapcsán. Ezúton is köszönjük Szalai Mihály és Szomráky Pál áldozatos munkáját, mellyel közelebb hozták egymáshoz a két települést.

Most az együttműködési megállapodás keretében a következő területeken kívánnak még hatékonyabb eredményeket felmutatni: közös kulturális, művészeti és sportprogramok szervezése; Nagymaros Város Önkormányzata Magyarország Európai Uniós tagságából eredően információkat nyújt az Európai Unió tevékenységéről, pályázati lehetőségeiről és abban Nagygejőc, Kisgejőc és Oroszgejőc községek részvételéről, települések civil szervezeti találkozásának elősegítése.

2011.08.20.
Petrovics László polgármester úr meghívására, az augusztus 20-ai ünnepségünkre érkezett Nagymarosra Kalmán- Szűcs Pálma Nagygejőc polgármestere (képünkön jobbról a negyedik) és munkatársa. A Dunakanyar szíve a legszebb arcát mutatta vendégeinknek. Szikrázó napsütés, a Duna illata, a természet színeinek kavalkádja elvarázsolta meghívottjainkat. A délelőtti ünnepi műsort követően a Zoltai családnak köszönhetően a Kittenberger házban megtekinthettük a nagy kutató és vadász emlékét őrző gyűjteményt. Vendégünk csodálattal hallgatta a felelevenített történeteket és nézte végig Kittenberger Kálmán kiállított személyes tárgyait. Az ebédet követően egy röpke szusszanást engedtünk vendégeinknek. A rövid pihenő után Antal Márti várt minket a Pince-tárlatnál. Mesélt az aktuális kiállításról, minden egyes kiállított darabról tudott valami olyat mondani, ami igazán érdekes volt. A barangolás következő állomása a Dózsa György úti óvoda volt. A “váras ovi” nagyon tetszett nekik. Ezt követően a díszes iskolánkat csodálták meg. A két intézmény megtekintésekor sort kerítettünk az oktatással, a gyerekek helyzetével kapcsolatos eszmecserére, a hasonlóságok és a különbségek megvitatására. A sétánkat a Kálvárián folytattuk. Az onnan elénk táruló látványra nem találtak szavakat. Újra megerősítést nyertünk arról, hogy csodás helyen lakunk. Az esti séta után bár fáradtan, de teli élménnyel tértek nyugovóra. Másnap reggel Kiss Istvánnak és Csillának segítségével egy kis hajókázást tehettünk a Dunán. A hullámok kellemesen ringatták a hajót, így téve még kellemesebbé az utat. A NAKE kiállítótermében Garami Mária vezette végig vendégeinket. Mesélt az egyesületről, terveikről, az alkotókról és az inspirációkról. Mária néni elhivatottsága, a belőle sugárzó erő a polgármester asszonyra is nagy hatást gyakorolt. Mi pedig büszkék voltunk arra, hogy ő a mi közösségünk tagja, itt él és alkot köztünk. Délelőtti városnézésünk végén a Kézműves Csokoládé boltba tértünk be. Itt is kíváncsian hallgatták a csokoládékészítésről szóló ismertetőt, a bolt kialakulásának történetét. Élményekkel gazdagon, az itt élő emberektől kapott szeretettel telve indultak haza. Szeretném a köszönetüket tolmácsolni Nagymaros Város lakosságának a barátságos fogadtatásért, a sok mosolyért, az önzetlen segítségért, a kiváló vendéglátásért.

2023. május 19.-én került aláírásra Levice (Léva) városa és Nagymaros város közötti együttműködési megállapodás.

Az együttműködési megállapodás célja:

Hozzájárulni a partnervárosok fejlődéséhez, versenyképességük növeléshez, ismeretek és tapasztalatok megosztásához, melyeket a további fejlesztések érdekében lehetne hasznosítani.

Továbbá a megállapodás egyértelmű szándéka a kultúrák és nemzetek kölcsönös megismerése, közös projektek előkészítése, megvalósítása.

A településekről bővebb információt alább olvashat:

Grevesmühlen

Kisgejőc

Nagygejőc

Oroszgejőc

Léva