Nagymarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat

Nagymarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat

Elnök:

Ivor Andrásné

Képviselők:

Hetényi Andrea

Kurczbacher Dávid

Alakuló ülés jegyzőkönyve

Jelen időszakban a város életében ismételten előtérbe került a sváb identitás, a nemzetiségi értékek megtartása, a sváb kultúra felelevenítése, jövőnk tervezése.

2006. évben alakultunk meg, mint önszerveződő közösség, „Nagymarosi Dunai Svábok Közössége” elnevezéssel, felvállalva a célokat, melyek a sváb identitás megtartásáról szólnak A sajnálatos kitelepítés emlékére, (1946-’47) első lépésként emléktáblát helyeztünk el 2006. augusztus 27-én, – a kitelepítés dátumának napján,- a Mainzi utca 4. számú ház homlokzatára, így biztosítva egy állandó emlékhelyet, zarándokhelyet.

Ilyen emléktábla eddig Nagymaroson ebben a történelmi témában még nem volt fellelhető. A helyszínen évente koszorúzunk és emléknapot tartunk.

2006. év óta rendszeresen szervezünk szabadtéri ”Schwäbischer Festtag” elnevezésű programot, mely igen sok vendéget vonz, mind a helyi mind a közelebbi és távoli településekről is.

A turisztikai szempontból sem elhanyagolható programok, településünkön egyedi, a népi hagyományt testesíti meg, s minden korosztály érdeklődését bírja. Ezen a napokon bemutatjuk a sváb gasztronómiai különlegességeket, szokásokat, és régmúlt idők játékos programjait.

Minden év februárjában Sváb–bált rendezünk igen nagy sikerrel, az itt élők nagy örömére és elégedettségére, de a közeli és távolabbi településekről is érkeznek vendégek. Budapestről, Vácról, Szendehelyről is rendszeres, a meghirdetett sváb–batyubálunk látogatottsága, melyen műsoros esttel köszöntjük a vendégeket.

Márton–napi hagyományteremtő és megtartó felvonulás szintén újat hozott a település életében a résztvevők megelégedésére, az ifjúság a gyermekkorúak örömére és azok bevonásával.

A városban szervezett nemzetiségi rendezvényeink a hagyományőrzés mellett, a közösségi célt, a vidámságot, a vendégszerető tulajdonságot hozzák előtérbe, és hasznára válnak a település kulturális életének megújulásában, a sváb kultúra megtartásában, egyben turisztikai látványosságot is biztosítva.

A 2006-tól az újra előtérbe került nemzetiségi identitás meghozta eredményét, mivel 2010.10-18-án, történelmi lépésként értékelve Nagymaroson is megalakult a Német Nemzetiségi Önkormányzat –Donauschwäbische Selbstverwaltung Grossmarosch,- Dunai Svábok Önkormányzata Nagymaros elnevezéssel.

A Nemzetiségi Önkormányzat alakuló ülésén a négy fő képviselő összeállította, és megszavazta a terveket, ami városunk kulturális életét, és turisztikai, idegenforgalmi lehetőségeit bővíti a nemzetiségi hagyományok megismertetésével, melyek az alábbiak:

 • Közösségi ház kialakítása, az Önkormányzat tulajdonában lévő, bérleménybe kiadott épületben, melynek bérleti szerződése december 31-vel lejár. Jelentős beruházást igényel a ház felújítása, mely több éve elhanyagolt állapotban, igénytelenül van kezelve. Jelenleg teljesen lelakott állapotban van. Terveink szerint hétvégi közösségi napot szerveznénk u.n „ötórai teadélutánt”, ahol a tangóharmonika és a csapolt sör, valamint a bográcsos, vagy sült hurka mellett megfér a kiránduló, az ifjúság és Nagymaros hagyományőrző korosztálya is. A berendezést, bútorzatot, régi stílusában, és használat közben szeretnénk bemutatni. Helyben a sparhelrd-ton készülne a helyi gasztronómiai ínyencség ,,-Grenadiermarsch,-Käsespätzle,-Maultasche,- Schupfnudeln és hokedlin, sámlin ülve fogyasztana a betérő. Gyermekek részére sváb tánc (polka), és egyéb népi játékok, helyi szokások felelevenítésének megvalósítása a cél. A megvalósításhoz a forrás sajnos nem áll rendelkezésünkre, szükséges a támogatói segítség.

2018. évi programjaink:

 • Rendszeres híranyag „Schwäbenkunde’ a Nagymaros város havilapjában
 • Márton napi felvonulás
 • Betlehem állítása a város Fő terén
 • Karácsonyi mise németül
 • Német nyelven karácsonyi kántálás családoknál
 • Részvétel a „Mindenki karácsonya” programban német karácsonyi dalokkal
 • Hegyi mise 2018. évben már 3.alkalommal május hónapra tervezve.
 • Sváb-bál
 • Tél búcsúztató -autentikus hagyományőrző program(márc.19.)
 • Húsvét környéke- Sajbázás- hagyományőrző program
 • Díszkút feldíszítése tavaszváró virágokkal, Húsvét előtt. Osterbrunnen
 • Tojásfa állítása a Fő téren
 • Pünkösdi német nyelvű mise.
 • Májusfa állítás
 • Sváb főzőverseny
 • Schwabenfest- Sváb nyíltéri fesztivál (szept..)
 • Együttműködési megállapodás a szomszédos települések, – Visegrád –Kismaros,- Verőce,- Zebegény, Vác , Dunakeszi, Berkenye társszerveivel, melyek a Dunakanyar, illetve a térség turisztikai vonzatát erősítik a rendezvények összehangolásával, a programok kölcsönösségi alapon történő működtetésével.
 • Együttműködési megállapodás a helyi nemzetiségi civil szervezetekkel, mint Dunakanyar Fúvós együttes, a Nyugdíjas klub, Die Blumen táncegyüttese, a Wildenrosen táncegyüttes, továbbá a helyi nemzetiségi óvoda és iskolával, cserkészcsapattal. Működésükhöz évente nyújtunk támogatást.
 • SULINET Örökségünk tárháza
  Nagymaroson 1992. év óta folyik német oktatás az iskolában és az óvodában. A gyerekek tanórák keretében ismerkednek meg őseik történelmével, kultúrájával, szokásaikkal.

2016/2017 tanévre 22 szülő aláírásával vállalta, hogy elsőosztályos gyermekét nemzetiségi osztályba járatja.

2017/2018 tanévre 15 gyermeket írattak be nemzetiségi osztályba.

Fontosnak tarjuk , hogy minden korosztályt megszólítsunk: elsősorban az idős embereket, hogy minél többet tudjunk átörökíteni az ifjúságnak, hogy büszkék legyenek gyökereikre, és a két korosztály közvetítésével közelebb hozni egymáshoz azt a generációt, akiknek beszélni sem szabadott származásukról.

Ennek megvalósítása céljából minden év adventi időszakában iskolánk tanulói felkeresik az idős német ajkú lakosokat Betlehemes német nyelvű adventi műsorral, kántálással, igen nagy sikerrel .Ugyanúgy Az Idősek Napközi Otthonát is felkeresik- kölcsönösen megható élményt szerezve egymásnak(Idősek-fiatalok).

A fent leírtak megvalósításához a Nemzetiségi Önkormányzat lelkesedése és kivitelezői akarata kézenfekvő. A tervezett programok a város nemzetiségi identitását és a hitéletet erősítik, ami már az éves rendezvényeinken jelentősen , és évről-évre nagyobb látogatottsággal köszön vissza.

Mottónk: Ha nincsenek gyökerek és múltunk, nem alapozható a jövő sem.

Ezt szem előtt tartva több éves igyekezetünk gyümölcse a 2017 május 27-án Német Önkormányzatunk által megnyitott,- a térség Nemzetiségi Tájház – közösségi háza.