Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szobi Tagintézménye

„… minden gyermekben, akit ember hozott a világra… a nagyság csírája lappang”

(H. G. Wells)

Tagintézményünk elérhetősége:
2626 Nagymaros, Csillag utca 4.
Központi telefon: 306-30/443-1670
E-mail: pmpsz.szob@gmail.com

Ellátási körzetünk:
Bernecebaráti, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Kemence, Kismaros, Kóspallag, Letkés, Márianosztra, Nagybörzsöny, Nagymaros, Perőcsény, Szob, Szokolya, Tésa, Vámosmikola, Verőce, Zebegény

Az intézményünk bemutatása:
Szakszolgálatunk 2002-ben alakult Nagymaroson, majd 2013 szeptemberétől a Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat tagintézménye vagyunk.        
Intézményünk célja az utóbbi években jelentős életviteli változások miatt megsokszorozódott tanulási problémák, olvasás,- írás,- számolászavarral, beszédhibával, gyenge fizikummal és idegrendszerrel küzdő gyermekek szakszerű pedagógiai és pszichológiai ellátása, a szülők, a családok, a pedagógusok támogatása működési körzetünkben.       
Szakszolgálatunk a Szobi Járás településeinek intézményeibe járó gyermekeket és szüleiket tudja fogadni. Szolgáltatásaink ingyenesek. A szülők és tanulók felkereshetnek bennünket önkéntesen, valamint az óvoda, iskola, orvos vagy egyéb intézmény javaslatára.

 

Nagymaroson ellátott szakfeladatok:
– szakértői bizottsági tevékenység
– gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés és gondozás
– nevelési tanácsadás
– logopédiai ellátás
– konduktív pedagógiai ellátás
– gyógytestnevelés
– iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás
– kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozása

Tárgyi feltételeink:
A Tagintézmény Nagymaroson bérelt épületben működik, 2017 őszén költözött ide a szakszolgálat. Az épület adottságai megfelelnek az intézmény működéséhez szükséges feltételeknek. A gyermekeket és szülőket barátságos helyen tudjuk fogadni. Kollégáink a munkájukat 7 helyiségben tudják végezni. Az épület működtetője a helyi önkormányzat. Munkatársaink a járás óvodáiban és iskoláiban is végeznek munkát.

Kapcsolattartás más intézményekkel:      
Fontos feltétele a hatékony működésünknek, hogy a különböző intézményekkel összehangoltan, feladatainkat egyeztetve dolgozzunk. Ennek érdekében a járásban működő más intézményekkel folyamatosan tarjuk a kapcsolatot. (Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, iskolák, óvodák, Gyámhivatal, Védőnői szolgálat, lakásotthonok).

 

Kapcsolattartás pedagógusokkal:
A kollégáink az óvodákban/iskolában dolgozó pedagógusok részére is konzultációs lehetőséget biztosítanak. Megkeresés esetén részt veszünk nevelési értekezleteken, szülői értekezletek megtartását is vállaljuk. A Tagintézmény rendszeres, tematikus előadások szervezésével próbálja segíteni a pedagógusok munkáját.        
Kollégáink nemcsak egy-egy gyermek problémáink megoldásában tudnak segítséget adni, hanem egy osztály közösségépítési folyamataiban is szerepet tudnak vállalni, csoportfoglalkozások, osztályfőnöki órák alkalmával.

 

Szülőkkel való kapcsolattartás:
A szülőkkel elsősorban személyesen, illetve telefonon tartjuk a kapcsolatot. A vezető igény esetén minden szülőt fogad a szakszolgálatot érintő ügyben, előzetesen egyeztetett időpontban.
A pedagógusok és a pszichológusok személyesen tartják a kapcsolatot az ellátott gyermekek szüleivel a következő formákban: fogadóóra, szülői értekezlet, írásban, telefonon és online.

 

Munkatársaink:
Staud Katalin – tagintézmény vezető, logopédus
Dr. Borkóné Hetényi Eszter – gyógypedagógus, lovas terapeuta
Fekete Gy. Nóra – korai fejlesztő, gyógypedagógus, pszichológus
Gallatz Ágota – gyógytestnevelő
dr. Garai Dóra – pszichológus
Karnis Gáborné – logopédus
Nagy Gabriella – logopédus
Oláh Aranka Ilona – tagintézmény igazgató helyettes, logopédus, pszichológus
Pozsonyi Réka – logopédus
Szappanos Gréta – pszichológus
Szathmári Gyöngyi – gyógypedagógus
Vas Viktória – pszichológus
Zirig Emese – logopédus