Sváb becsinált leves
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 csirkeaprólék
- 30 dkg leveszöldség
- 1 cs. petrezselyem zöld
- kisebb hagyma
- (nyáron) 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- (télen) 1 kanál lecsó
- 6-8 szem egész bors
- só ízlés szerint
A hozzávalókat puhára főzzük, majd híg pirospaprikás petrezselyem zöldjével gazdagított rántással berántjuk. Levesbetét: 2 db zsemlét megáztatunk, kinyomjuk, ízesítjük sóval, törött borssal, petrezselyem zöldjével és 2 egész tojással jól összedolgozzuk. Lapos pogácsa formákat készítünk belőle, és bő forró olajban szép pirosra kisütjük.
Ha a leves a rántással felforrt, a pogácsákat is beletesszük és ezzel is felforraljuk.
Sváb paprikás leves
A tyúk vagy kakas aprólékból a legfinomabb. Készítünk egy pörkölt alapot, rátesszük a húst. Hosszú lére engedjük, majd bezöldségeljük (25 dkg sárgarépa, 25 dkg fehérrépa), ízesítjük pár szem egész borssal és sóval. Puhára főzzük. Kiszedjük a húst és a zöldséget, a levest pedig leszűrjük. 2 dl tejfölt keverünk a leszűrt lére, majd a húst és a zöldséget visszatesszük. levesbetétként galuskát készítünk (mint a pörkölthöz) és avval tálaljuk.
Sváb káposzta
Savanyú káposztát, házi füstölt szalonnát, házi füstölt kolbászt teszek lábasba, vízzel felöntöm és megfőzöm. Ameddig fő a fenti anyag, a következő gombócot készítem el: a kenyérkockákat zsírban megpirítom. Nokedli tésztát készítek, melybe beledolgozom a ropogós kenyérkockát (sóval természetesen ízesítem). Kanálal gombócokat szaggatok a lobogó vízbe a fenti tésztából. Kifőzöm, leszűröm és félreteszem. Mikor a káposzta elkészül, a szalonnát, a kolbászt felaprítom és annyit szedek ki a tányérba, amit gondolok, hogy elfogyasztunk, a káposztát lecsurgatom, szintén a tányérra teszem, a feldarabolt gombócokat hozzáteszem, összekeverem és fogyasztható.
Hagymaleves
A hagymát megpirítom, (felaprított) paprikát szórok rá, sóval ízesítem és vízzel felfőzöm. Szintén a fenti gombócokat szeletelem a levesbe.
Zelleres krumplisaláta
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd hidegen karikákra vágjuk. Közben megtisztítunk egy nagyobb fej zellert, kis darabokra szeljük. Egy nagy fej hagymát felszeletelünk – ízlés szerint lehet több is – olajban egy kicsit megfuttatjuk, majd beletesszük a felaprított zellert és vízzel feltöltve, megsózva puhára pároljuk. Amikor puha kis cukorral, ecettel ízlés szerint ízesítjük és az egészet még forrón a tálban lévő burgonyára öntjük. Óvatosan átforgatjuk. Sült hús mellé, de önmagában is fogyasztható, igazán akkor jó, amikor már az ízek összeértek.