Sváb szalonnás káposzta kelt gombóccal
Hozzávalók (4 személyre):
- 75 dkg savanyú káposzta
- 25 dkg füstölt, húsos szalonna /kolozsvári/
- 1 közepes fej hagyma
- zsír
- só
A gombócokhoz:
- 2,5 dl tej
- 20-25 dkg liszt
- 1 teáskanál zsír
- 2 dkg élesztő /vagy 1 kávéskanál szárított élesztő/
- csipet só
A szalonnát szeletekre, majd nagyobb kockákra daraboljuk.
Egy kb. 3-4 literes lábosban a zsírját kiolvasztjuk, rádobjuk a felaprított hagymát, üvegesre pároljuk, sőt egy picit meg is pirulhat. A savanyú káposztát alaposan kimossuk /a szalonnában is bőven van só/, majd ezt is rádobjuk, együtt pároljuk pár percig, majd annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi. Felforraljuk, és lassan főzzük, amíg a káposzta megpuhul.
Közben elkészítjük a kelttészát. Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, felfuttatjuk, kevés liszttel kovászt készítünk. Ezután összekeverjük a többi tejjel és liszttel, hozzáadjuk a zsírt is. Jól kidolgozzuk, a cipót kb. 20 percig pihentetjük, majd hüvelykujjnyi vastagságúra lapogatjuk, és fánkszaggatóval 10-12 db pici gombócokat szaggatunk. Jól meggyúrva ezeket a mini cipókat lisztezett deszkán, letakarva, legalább 30 percig meleg helyen pihentetjük.
Ez idő alatt a káposzta is elkészül. Egy fedővel letakarva a levét átszűrjük teflonos vagy öntöttvas lábosba, még egy jó evőkanálnyi zsírt és kb. 1 mokkáskanál sót beleszórva felforraljuk. Legalább egy ujjnyi víz legyen a lábosban, különben túl korán elpárolog a lé, mielőtt a gombócok megfőnének. Lángelosztót feltétlenül tegyünk alá!
Amikor forr a lé, óvatosan belerakjuk a gombócokat, fedővel letakarva 50-60 percig lassan pároljuk. Akkor jó, amikor a víz elfőtt, és a tészta zsírjára sült, finom kopogós-ropogós alja lesz. Ekkor a káposztát rátesszük, és sós vízben főtt krumplival tálaljuk.
Sajtos galuska hagymával
Hozzávalók (4 személyre):
- 50 dkg liszt
- 5 db tojás
- kb. 2,5 dl ásványvíz
- 2 db nagyobb fej vöröshagyma
- 30 dkg reszelt sajt
- 5 dkg vaj
- frissen őrölt fehér bors
- só
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásokat, majd apránként annyi ásványvizet, hogy a tészta vastagon folyó, nyúlós legyen. Csipetnyi sóval ízesítjük, majd addig keverjük, míg a felületén hólyagok keletkeznek. A vöröshagymát meghámozzuk, karikákra szeljük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Egy fazékban bő, sós vizet forralunk. A tésztát galuskaszaggatóval több adagban a gyöngyözve forró vízbe szaggatjuk. Amikor egy adag galuska feljön a víz színére, egy szűrőkanállal kiszedjük, majd a sütőformába tesszük.
A galuskára kevés sajtot és borsot szórunk, majd újabb adag galuska következik. Addig folytatjuk a rétegezést, míg a tészta el nem fogy. Az utolsó galuskarétegre sajtot szórunk, és meglocsoljuk 2-3 evőkanál főzőlével. Az egészet az előmelegített sütő közepére toljuk, hogy átmelegedjen.
Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, és lassú tűzön megpároljuk benne a karikákra szelt vöröshagymát. A galuskát kivesszük a sütőből, és a tetejére halmozzuk a hagymakarikákat. Díszítésként szórhatunk rá finomra vágott metélőhagymát is.
Apácafánk
- Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
- 3 evőkanál vaj
- 2 evőkanál cukor
- 10 dkg liszt
- 2 db tojás
- fél csomag sütőpor
- só
- 75 dkg zsír vagy olaj a sütéshez
- porcukor
Egy fazékban elkeverjük a vajat csipetnyi sóval, a cukorral meg 1,2 dl vízzel és felforraljuk.
Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a lisztet, és fakanállal jól elkeverjük. A fazekat visszatesszük a tűzre, és a tésztát lassú tűzön addig keverjük, míg a fazék alján fehér réteg nem képződik.
A fazekat félrehúzzuk és egymás után a tésztához keverjük a tojásokat. Hozzáadjuk, és jól elkeverjük benne a sütőport, majd hagyjuk kihűlni.
Egy olajsütőben vagy egy magasabb fazékban felforrósítjuk a zsiradékot. Akkor elég forró, ha a belemártott fakanál körül gyöngyözni kezd. A tésztából egy teáskanállal kisebb gombócokat szaggatunk, és a forró zsiradékban aranysárgára sütjük őket. A megsült fánkokat egy szűrőkanállal kiszedjük a forró zsiradékból és papír törlőkendőre helyezve lecsepegtetjük. Porcukorral meghintve, forrón tálaljuk. A tetejét megszórhatjuk porcukorral. Tejszínhabbal is nagyon finom!