 Sváb  szalonnás káposzta kelt gombóccal
Sváb  szalonnás káposzta kelt gombóccal
Hozzávalók (4 személyre):
- 75 dkg savanyú káposzta
- 25 dkg füstölt, húsos szalonna /kolozsvári/
- 1 közepes fej hagyma
- zsír
- só
A gombócokhoz:
- 2,5 dl tej
- 20-25 dkg liszt
- 1 teáskanál zsír
- 2 dkg élesztő /vagy 1 kávéskanál szárított élesztő/
- csipet só
A szalonnát szeletekre, majd nagyobb kockákra  daraboljuk.
 Egy kb. 3-4 literes lábosban a zsírját kiolvasztjuk,  rádobjuk a felaprított  hagymát, üvegesre pároljuk, sőt egy picit meg is  pirulhat. A savanyú káposztát  alaposan kimossuk /a szalonnában is  bőven van só/, majd ezt is rádobjuk, együtt  pároljuk pár percig, majd  annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi.  Felforraljuk, és lassan  főzzük, amíg a káposzta megpuhul.
Közben elkészítjük a kelttészát. Az élesztőt langyos  tejben feloldjuk,  felfuttatjuk, kevés liszttel kovászt készítünk.  Ezután összekeverjük a többi  tejjel és liszttel, hozzáadjuk a zsírt is.  Jól kidolgozzuk, a cipót kb. 20  percig pihentetjük, majd hüvelykujjnyi  vastagságúra lapogatjuk, és  fánkszaggatóval 10-12 db pici gombócokat  szaggatunk. Jól meggyúrva ezeket a  mini cipókat lisztezett deszkán,  letakarva, legalább 30 percig meleg helyen  pihentetjük. 
 Ez idő alatt a káposzta is elkészül. Egy fedővel  letakarva a levét átszűrjük  teflonos vagy öntöttvas lábosba, még egy jó  evőkanálnyi zsírt és kb. 1  mokkáskanál sót beleszórva felforraljuk.  Legalább egy ujjnyi víz legyen a  lábosban, különben túl korán elpárolog  a lé, mielőtt a gombócok megfőnének.  Lángelosztót feltétlenül tegyünk  alá!
 Amikor forr a lé, óvatosan belerakjuk a gombócokat, fedővel letakarva  50-60  percig lassan pároljuk. Akkor jó, amikor a víz elfőtt, és a  tészta zsírjára  sült, finom kopogós-ropogós alja lesz. Ekkor a  káposztát rátesszük, és sós  vízben főtt krumplival tálaljuk.
Sajtos galuska hagymával
Hozzávalók (4 személyre):
- 50 dkg liszt
- 5 db tojás
- kb. 2,5 dl ásványvíz
- 2 db nagyobb fej vöröshagyma
- 30 dkg reszelt sajt
- 5 dkg vaj
- frissen őrölt fehér bors
- só
A lisztet egy tálba szitáljuk,  hozzáadjuk a tojásokat,  majd apránként annyi ásványvizet, hogy a tészta  vastagon folyó, nyúlós  legyen. Csipetnyi sóval ízesítjük, majd addig keverjük,  míg a  felületén hólyagok keletkeznek. A vöröshagymát meghámozzuk, karikákra   szeljük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
 Egy fazékban bő, sós vizet  forralunk. A tésztát  galuskaszaggatóval több adagban a gyöngyözve forró vízbe  szaggatjuk.  Amikor egy adag galuska feljön a víz színére, egy szűrőkanállal   kiszedjük, majd a sütőformába tesszük.
 A galuskára kevés sajtot és  borsot szórunk, majd újabb  adag galuska következik. Addig folytatjuk a  rétegezést, míg a tészta el  nem fogy. Az utolsó galuskarétegre sajtot szórunk,  és meglocsoljuk 2-3  evőkanál főzőlével. Az egészet az előmelegített sütő  közepére toljuk,  hogy átmelegedjen.
 Egy serpenyőben felforrósítjuk a  vajat, és lassú tűzön  megpároljuk benne a karikákra szelt vöröshagymát. A  galuskát kivesszük a  sütőből, és a tetejére halmozzuk a hagymakarikákat.  Díszítésként  szórhatunk rá finomra vágott metélőhagymát is.
Apácafánk
- Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
- 3 evőkanál vaj
- 2 evőkanál cukor
- 10 dkg liszt
- 2 db tojás
- fél csomag sütőpor
- só
- 75 dkg zsír vagy olaj a sütéshez
- porcukor
Egy fazékban elkeverjük a vajat  csipetnyi sóval, a  cukorral meg 1,2 dl vízzel és felforraljuk.
 Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a  lisztet, és fakanállal  jól elkeverjük. A fazekat visszatesszük a tűzre, és a  tésztát lassú  tűzön addig keverjük, míg a fazék alján fehér réteg nem képződik.
 A fazekat félrehúzzuk és egymás  után a tésztához  keverjük a tojásokat. Hozzáadjuk, és jól elkeverjük benne a sütőport,   majd hagyjuk kihűlni.
 Egy olajsütőben vagy egy magasabb  fazékban  felforrósítjuk a zsiradékot. Akkor elég forró, ha a belemártott  fakanál  körül gyöngyözni kezd. A tésztából egy teáskanállal kisebb gombócokat   szaggatunk, és a forró zsiradékban aranysárgára sütjük őket. A megsült  fánkokat  egy szűrőkanállal kiszedjük a forró zsiradékból és papír  törlőkendőre helyezve  lecsepegtetjük. Porcukorral meghintve, forrón  tálaljuk. A tetejét megszórhatjuk  porcukorral. Tejszínhabbal is nagyon  finom!
 
					