ÖNKORMÁNYZATI FELADATELLÁTÁST SZOLGÁLÓ FEJLESZTÉSEK TÁMOGATÁSA

A helyi önkormányzatokért felelős miniszter 2021. február hónapban pályázatot hirdetett az „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására”. A pályázat egyik célja volt az önkormányzat tulajdonában lévő, belterületi közlekedési infrastruktúra fejlesztések megvalósulásának támogatása. A fejlesztéshez igényelhető maximális állami támogatás összege 20,0 millió Ft, amelyet 85%-os támogatási intenzitás mellett lehetett igénybe venni.

Terveink között szerepelt, mint korábban írtuk, a pályázaton való indulás, melynek keretében a Csillag utca felújítására került volna sor.

A műszaki tervek alapján az útburkolat, a járda felújításán túl a vízelvezetést is meg kell oldanunk. A műszaki tervekre elkészült a tervezői költségbecslés, amely sajnos magasabb összegről szólt (34,0 millió Ft), mint az elnyerhető támogatási összeg, ezért a műszaki tartalom módosítását (csökkentését) terveztük és abban bíztunk, hogy a csökkentett műszaki tartalommal megvalósítható a kivitelezés.
• Szakemberek véleményei alapján a műszaki terveken csökkenteni nem lehetett.
• A kiírást követően, 2021. március elején beérkezett kivitelezői árajánlat több, mint 42,0 millió Ft összeget tartalmazott, azaz önerőből nagyságrendileg 22,0-23,0 millió Ft-ot kellett volna az önkormányzatnak megfinanszíroznia, ami a jelenlegi helyzetben nem vállalható.
• Mindezen túl, a „megörökölt” már korábban elnyert pályázati beruházásaink is (Egészségház, Művelődési Ház mosdó, Kerékpár út), az építőipari anyagok árainak jelentős mértékű emelkedése miatt, további nem várt és nem tervezett kiadást jelentenek majd az önkormányzat számára.

Mindezeket figyelembe véve úgy döntöttem, hogy a jelenlegi helyzetben az Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására kiírt pályázaton nem indulunk.

Amint lehetőségünk lesz egy hasonló, de kedvezőbb pályázaton részt venni, úgy élni fogunk azzal.

Köszönettel,
Heinczinger Balázs, polgármester