KORONAVÍRUS JÁRVÁNY- GYERMEKORVOSI TANÁCSOK

(Dr. Hajnal Katalin, házi gyermekorvos – Nagymaros)

A koronavírus járvány 3. hulláma erősebbnek bizonyult, mind az eddigiek. Nemcsak országosan, hanem Nagymaroson is meredeken emelkedik a napi esetszám. Sajnálatos módon a gyermekek körében is sokkal nagyobb számban találunk koronavírus okozta megbetegedést. Ezek között az esetek között egyre több a fiatalabb korcsoportba tartozó gyermek, 1 év alattiak megbetegedését is regisztráltuk már.

Az iskola és az óvodák bezárása előtti időszakban, amikor a gyermekek még a közösségeikben találkoztak, sajnos egymást könnyedén megfertőzhették. Jelenleg is van olyan óvodai csoport, amelynek tagjait karanténban kell tartani, mert közöttük a múlt héten COVID-19 megbetegedés igazolódott.

Egyre több tudományos tanulmány támasztja alá azt, hogy a gyermekek esetében egy átvészelt koronavírusos betegség után később szövődmények is jelentkezhetnek. Ritka, de súlyos kórkép a gyermekkori többszervi gyulladás, amely ugyan megfelelő időben diagnosztizálva gyógyítható, de időnként csak maradványtünetekkel gyógyul a páciens. A szívizom és a koszorúserek károsodása is jelentkezhet. A gyermekeknél, különösen kamaszkorban észleljük, hogy csökken a terhelhetőségük, mellkasi panaszaik lesznek, további vizsgálatokra (kardiológia, pulmonológia) van szükség. Jelenleg csak sejtjük, hogy milyen kórokozóval állunk szemben, igazából az összes szövődményt, a vírus hosszú távú hatásait nem tudjuk előrevetíteni.

A fentiek miatt a szülők és gyermekek számára javaslom az alábbiak szigorú betartását:

 • A saját otthonunkat kivéve mindenhol, mindenkinek kortól függetlenül szükséges a helyes maszkviselés, tehát orrot-szájat eltakaró tiszta (minden nap cserélt) maszk használata!
  Ha valakit látunk, hogy nem így hordja a maszkját, ne habozzunk figyelmeztetni!
  Mi magunk pedig mutassunk példát, jelezve, hogy figyelünk másokra.
 • Azoknak is kötelező a maszkviselés, akik már átestek COVID-19 megbetegedésen, vagy oltást kaptak ellene, hiszen nem bizonyított az, hogy a vírust ezek az emberek nem vihetik át a többiekre.
 • Gyermekeinket ne engedjük a szűk családon kívül mások társaságába. Nincs iskola, nincs óvoda, érthető, hogy hiányoznak egymásnak. Ha viszont együtt játszanak az utcán, a játszótéren, akkor a vírus terjedését nem fogjuk tudni megakadályozni. Legjobb, ha minden társukra úgy tekintünk, mint potenciális vírushordozóra.

Most tényleg MARADJUNK OTTHON!

 • Gyermekeinkre ne a nagyszülők vigyázzanak, még akkor sem, ha már esetleg egy oltást kaptak! Utóbbi még nem védi meg a nagyszülőt a betegségtől.
 • Az óvodai, iskolai ügyeletre csak indokolt esetben vigyük gyermekünket, ha a munkahely miatt más megoldás nincs. Az ügyeletre is csak és kizárólag egészséges, tünetmentes gyermek vihető.
 • Amennyiben bármely családtagnál koronavírus gyanús tünet (hőemelkedés, láz, köhögés, torokfájás, orrfolyás, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, légszomj, gyengeség, fáradékonyság, izom – illetve végtagfájdalom, szaglás-, ízérzés zavara, esetleg hasi panaszok) jelentkezik (hogy mi a gyanús tünet azt az orvos dönti el, tehát tünetek jelentkezése esetén érdemes a háziorvossal, házi gyermekorvossal konzultálni), már a teszt levétele előtt is úgy tekintsünk rá, mintha igazolt fertőzött lenne, addig amíg a COVID PCR vizsgálat eredménye nem ismert. (a negatív gyorsteszt nem zárja ki a fertőzést!) Tehát a vele kontaktusban levők se érintkezzenek másokkal, amíg nem tisztázódik, hogy koronavírus okozza-e a meglévő tüneteket.
 • Amennyiben nem a saját háziorvosuk küldte el Önöket, vagy családtagjukat tesztvizsgálatra, a teszt eredményét háziorvosukkal tudassák, hogy meg tudja tenni a szükséges járványügyi intézkedéseket.
 • Ha az egy háztartásban élők között koronavírusos megbetegedés igazolódik a felnőtteknél vagy egy testvérnél érdemes a gyermekeknél is tesztlevételt kérni, főként abban az esetben, ha tüneteik vannak. Ez nemcsak járványügyi szempontból fontos, hanem az egyén számára is, ha esetleg késői tünetek jelentkeznek, gondoljunk arra, hogy ezeket az átvészelt koronavírusos betegség is okozhatja. Sportoló gyermeknél pedig egyáltalán nem mindegy, hogy átesett-e COVID-19 megbetegedésen, vagy sem. A késői szövődmények veszélye miatt a sportba való visszatérésre külön szakmai ajánlás létezik.
 • Javaslom, hogy hiteles forrásból tájékozódjanak. Bizonytalanság, kérdések esetén konzultáljanak orvosukkal, igyekszünk mindig naprakész információval szolgálni és a megfelelő diagnosztikus és terápiás döntést meghozni betegeink érdekében!

Jelen helyzetben szükség van minden egyes ember fegyelmezett, szabálykövető magatartására, itt az idő, hogy gyermekeinknek is példát mutassunk az egymás iránt érzett felelősségből, odafigyelésből. Tanítsuk meg nekik, hogyan vigyázhatnak maguk és környezetük egészségére!

Dr. Hajnal Katalin, házi gyermekorvos – Nagymaros