Természeti környezet

Nagymaros a Dunakanyarban, Budapesttől mintegy 50 Km-re, (a 12 számú közút mentén), a Duna bal partján fekvő hangulatos kis város. (Vonattal utazva a Budapest-Vác-Szob vonalon, Nagymaros-Visegrád, Nagymaros és Dömösi átkelés megállóhelyek jelölik.

 

Nagymarosra eljuthatunk hajóval, sőt kerékpárral is. A település főként a Duna völgyében, a dombhátakon és a hegyekről lefutó völgyekbe hosszan beékelődve terül el. Környezete természeti szépségekben és kultúrtörténeti emlékekben egyaránt bővelkedik. Az ország legszebb fekvésű települései között tartják számon.(!) Keletről legnagyobb folyónk, a Duna, nyugatról a Börzsöny-hegység déli nyúlványa határolja, amely vulkáni kőzettömbjével (andezit, andezit-agglomerátum, andezit tufa), szerkezetileg összefügg a Duna túlsó partján elterülő Visegrádi-hegységgel. A város legmagasabb pontja a Szent Mihály-hegy, 486 méteres magasságával. 

A lakott területet déli irányba elhagyva 2 km megtétele után elérjük a Szent Mihály-hegy egészen a Dunáig lenyúló tömbjét, melyet az Ördög-hegy, a Remete-völgy és a Dobozi-orom hármasa tagol. E Közép-Európai viszonylatban is kivételes természeti terület (sziklagyep- fokozottan védett!) növénytakaróját sziklakibúvások, sziklaormok bontják meg. Ebben a festői környezetben várják vállalkozó kedvű látogatóikat az ún. Remete-barlangok . Ezek a sziklába vájt kőfülkék, barlangok és a falmaradványok emlékeztetnek az egykor itt élt szerzetesekre. Nyáron az énekes kabócák zsivaja mediterrán hangulatot kölcsönöz az amúgy is különös helynek. Itt valóban magával ragad a "hely szelleme". (A barlangcsoport a 12 számú útról, valamint a kerékpárútról és a vasútról -Dömösi átkelés megállóhelyről- is jól látható. Megközelítése csak gyalogosan lehetséges, a Remete-völgy igen meredek ösvényén, az út kb. 20-30 perc. Illetve 1,5-2 órás gyalogtúrával a városból indulva, a sárga? jelzés mentén.) E rendkívüli környezet kiváló kikapcsolódási lehetőségeket kínál.

A 482 méter magas Hegyes-tető kilátójából (Julianus kilátó) minden évszakban páratlan látványt kínál a Dunakanyar, a Börzsöny-hegység és a Pilis vonulata. (Köves-mezőig lehetőség van gépjárművel is közlekedni, de az út többi részét gyalogosan kb. 1 órás sétával – a kék jelzés mentén kell megtenni a kilátóig.)