PRÓBA GÁTÉPÍTÉS VÁROSUNKBAN

Az elmúlt napokban Mihály Gábor vezényletével és a Nagymaros Védelméért Egyesületet (NVE) közreműködésével fölépítettük az árvízvédelmi gát egy szakaszát. Október 29-én pénteken bejárást tartottunk, amelyre a katasztrófavédelem részéről is érkeztek szakemberek, illetve jelen volt a szobi járási hivatal vezetője is.
 
Egyrészt a katasztrófavédelem elvárása miatt, másrészt kisvárosunk lakosságának biztonsága érdekében szükséges végig megépítenünk a teljes gátat, hogy pontosan lássuk, milyen elemekből áll ez az egyedi tervezésű rendszer. Ezért a jövő év elején (áprilisban) próbaképpen a teljes gátszakaszt fel fogjuk építeni.
A gátépítésben együtt dolgozik az önkormányzat és az NVE. Az egyeztetés az önkormányzat és az egyesület között zajlik, az együttműködési szerződés alapjai elkészültek. Fontos a jövő évi próbaépítés abból a szempontból is, hogy világosan rögzíthessük, hogy éles helyzetben, árvíz esetén a gátépítésben kinek mi lesz pontosan a feladata, kitől mit lehet majd elvárni, illetve a felelősségi körök is tisztázódjanak.
A katasztrófavédelem is velünk együtt gondolkodó szervezet. E napon azért voltak jelen, hogy áttekintsék és megismerjék ők is ezt az egyedi tervezésű gátrendszert, s hogy lássák, hogy az előkészületekben milyen segítséget tudnak majd nyújtani. Így tudnak kellő alapossággal ők is felkészülni a jövő év áprilisára tervezett próbaépítésre.
 
A szakemberek megnézték a gát elemeinek raktározását is. A bejárás során szembesültek azzal, hogy mekkora mennyiségű alkotórészt kell majd beépíteni a 2,6 kilométeres nagymarosi Duna-szakaszon.
A katasztrófavédelem munkatársai elégedettek voltak városunk felkészültségével, illetve az NVE munkáját külön megköszönték. Rendkívül megnyugtató számukra, hogy van egy ilyen jól felkészült civil szervezet, amely támogatja az önkormányzat munkáját az árvízvédelemben.
 
Remélem, az áprilisi tesztüzem is sikeres lesz. A jövő április elejei teszt és a jövőbeni védekezések kizárólag az elmúlt négy árvíz esetén tapasztalt rendkívüli összefogás segítségével valósulhatnak meg!
Mihály Gábor és az NVE továbbra is várja az árvízi védekezéshez a jelentkezőket, ezért kérek mindenkit, aki még nem jelentkezett és lehetősége van a védekezésben történő részvételre, hogy jelentkezzen az NVE-nél.
 
Köszönöm,
Heinczinger Balázs, polgármester