Polgármesteri tájékoztató

Kedves Nagymarosiak!

A múlt héten elkezdtem a gazdasági bizottság vezetőjével, Gergely Tamás úrral az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági egységek működésének áttekintését. Az első a Mátyás Étkezde volt, a következő a Maros Kft lesz. A Mátyás Étkezde esetében több olyan nehézségükről értesültünk, melyek kezelésével helyzetük és szolgáltatásaik színvonala fenntartható, majd javítható lesz.

Az elmúlt héten megtartottam első polgármesteri fogadóórámat is, és ezúton köszönöm mindazok bizalmát, akik hozzám fordultak. A továbbiakban is minden szerdán 14 és 17 óra között várom szeretettel a nagymarosiakat a Városházán!

Ugyancsak szerdán abban a megtiszteltetésben és megható élményben volt részem, hogy egy régóta városunkban élő magyar ember állampolgári esküjét fogadhattam, és számára átadhattam a magyar állampolgárságot igazoló díszoklevelet. Azt hiszem, ez nem csak nagyon fontos, de számomra is sokáig emlékezetes kis ünnepség volt. Ezúttal szeretném megköszönni kolléganőmnek, Valentin Annabella anyakönyvvezető úrhölgynek az odaadó közreműködést. Anyakönnyvezetőnk nem csak a protokollt készítette elő, de aznap már kora hajnalban felkelt, hogy pogácsát süssön az új magyar állampolgárnak!

Hivatalos szándéknyilatkozat a Kittenberger házra az Ipoly Erdő Zrt részéről!

Több mint egy évtizede tervezi városunk, hogy egy múzeumi kiállítóteret hozzon létre – a világhírű vadász emlékére.

A jelenlegi tulajdonosok bizalma és reménye, – hogy az állam, mint méltó örökös kézébe kerüljön e nem kis történelmi múlttal és reményeink szerint nagy turisztikai látványossággal bíró ház, – kezdett szerte oszlani. Több éven át nem történt konkrét lépés a megvételt illetően, az elmúlt időszakban azonban volt egy komoly érdeklődő magánszemély a ház megvásárlására. Mikor ez tudomásomra jutott, úgy éreztem, hogy a város érdekében lépnem kell.

2021-ben Magyarország rendezi meg azt a Vadászati Világkiállítást, melynek fő témája Kittenberger Kálmán élete és munkássága lesz! Amennyiben sikerül valóban kialakítani városunkban egy színvonalas múzeumot, az nemcsak, hogy munkalehetőséget tudna biztosítani a jövőben, de idegenforgalmi látványosság tekintetébe is egyedülálló lenne az országban.

Ezen egyeztetéseim eredménye az lett, hogy az Ipoly Erdő Zrt. jóvoltából és közreműködésével, a vételi folyamatot felgyorsítva, állami tulajdonba kerülhet az épület, és a közeljövőben megkezdődhet annak színvonalas felújítása. Ez már nemcsak szóban említett ígéret, hanem erről egy megerősítő írásos szándéknyilatkozat is született a tulajdonosok és az Ipoly Erdő Zrt között. A folyamat elindult, a következő lépésekről is tájékoztatást fogok adni. Továbbá célom, hogy az Ipoly Erdő Zrt. és a Város között kialakuljon egy olyan partneri kapcsolat a Múzeum jövőjét érintően, hogy az a város javát is szolgálja.

Az alakuló ülés mellett ez volt ennek a hétnek a legnagyobb eredménye, és egyben annak az oka is, hogy munkámat ezekben a napokban sok esetben terepen vagy tárgyalásokkal, azaz a Városházán kívül töltöttem.

Tehát még egyszer és örömmel jelenthetem: megalakult az új önkormányzati testület és biztossá vált az is az Ipoly Erdő Zrt-vel karöltve, hogy lesz Nagymaroson Kittenberger Kálmán Emlék Múzeum!

Munkás, nehéz, egyben megható hét van mögöttem. Sok olyan, nagyon fontos feladatot végeztünk el, melyek a későbbiek alapját jelentik, és már azok az első eredmények is elkezdtek megmutatkozni, melyek -hitem szerint – a most formálódó Önkormányzat hatékonyságát jellemezni fogják!

Heinczinger Balázs, polgármester