Nagymarosi Borbarátok Köre

Az elmúlt időszakban bekövetkezett társadalmi változások következtében Magyarországon a szőlő és bor termelés illetve az ehhez kapcsolódó kulturális elemek újra az érdeklődés középpontjába kerültek, így Nagymaroson is egyre többen foglalkoznak szőlőtermeléssel és borkészítéssel, valamint borospincéket létesítenek vagy felújítanak. A Nagymaroson és környékén szőlő és bor termeléssel foglalkozó, illetve Nagymarost és környezetét szerető emberek között régóta napirenden volt, hogy közösség és hagyomány teremtő és őrző energiáinkat egy Egyesületben összesítsék, és civil szervezet formájában is együttesen a nagymarosi szőlő és bortermelés kultúrájának színvonalának emelésén munkálkodjanak. Az egyesület célja a bortermelés társadalmi presztízsének növelése.

Nagymarosnak és környékének a borvidékek közé felemelése, a Nagymaros és környéke bortermelő tevékenységének megismertetése Magyarországon és Európa szerte, felhívva a figyelmet az egyedülálló természeti és kulturális értékekkel rendelkező Dunakanyar kincseire.

Az egyesület kiemelt feladata Nagymarosról és környékéről való információnyújtás, különféle (magyar és külföldi) borvidékekkel való kapcsolat kiépítése és fennartása, a hagyományok felújítása, ápolása, a minőségi bortermelés megőrzése, a Dunakanyar történelmi, művészeti, ökológiai, építészeti, kulturális emlékek védelme, a borfogyasztás kultúrájának és a pince kultúrának fellendítése. Az egyesület céljának tekinti továbbá azon gasztronómiai hagyományok ápolását és fejlesztését, melyek a kultúrált borfogyasztás tanainak terjesztéséhez kapcsolódhatnak. Az egyesület céljainak elérése érdekében rendezvényeket, előadásokat, borkóstolókat, borversenyt szervez.

A Nagymarosi Borbarátok Körének tagjai között találunk borászokat, borbírákat, sommelier-ket. Számos, nem csak környékbeli borversenyre kapnak meghívást és évről-évre érmeket hoznak el boraik. Borbírálói szakértelmükre is számítanak, a tagokat folyamatosan kérik fel versenyeken való részvételre.
A Borbarátok Köre együttműködést alakított ki az Abasári Olaszrizling Borbarátok Egyesületével, melynek egyik kiemelkedő eseménye a 2014-es Szent István Napi Borünnep volt, a két szervezet között az együttműködés folyamatos. Nagy hangsúlyt fektetnek a tagok képzésére, amelyet tanfolyamok, illetve szakmai utak szervezésével valósítanak meg.