KÁRPÁTALJAI SEGÉLY

Kedves Nagymarosiak!

 

Mindannyian megrendülve látjuk, olvassuk, hogy egyik napról a másikra hogyan kebelezi be a háború keleti szomszédunkat. Hívő emberként mindennapi imáim közé bekerült a békéért való fohász is, és meg kell valljam, sosem gondoltam volna, hogy az én életemben erre sor kerül.

 

Mint ahogy azt Önök is tudják, Nagymaros testvértelepülései közül a kárpátaljai Kisgejőc és Nagygejőc Ukrajna területén fekszenek, így sajnos érintettek a háborúban. A hétvégén telefonon beszéltem kollégámmal, Puskár Árpáddal, a szürtei kistérség vezetőjével, és felajánlottam segítségünket. Ő ezt szívesen vette, és tájékoztatott, hogy egyelőre uralják a helyzetet. Ungvár és környéke még csendes, a legfőbb problémát az érkező menekülők tömegeinek kezelése okozza. Ehhez azonban minden eszközük megvan, élelmiszer, szállás, és az egészségügyi ellátás is biztosított. Naponta kb. 120 ember kel át a településeken, vagy száll meg éjszakára, de ők másnap mennek is tovább a határ felé. A legnehezebbnek a bizonytalanságot nevezte, ami a helyiek hétköznapjait nagyon megnehezíti. A felajánlást szívesen fogadta, azt mondta: jó megtapasztalni, hogy a bajban össze tudunk fogni. Továbbra is kapcsolatban maradunk, és amint jelez, azonnal szervezzük a segítséget.

 

Ma egyeztettem a szobi járási hivatal vezetőjével is, hogy amennyiben hozzájuk érkezik kérés, akkor értesítsen, mert Nagymaros készen áll minden segítséget megadni, ami erejéből telik. Jeleztem, hogy a helyi Karitász is bekapcsolódott a karitatív munkába. A nagymarosi Szent Rókus Karitász munkájáról a csatolt dokumentumban olvashatnak bővebben.

Kárpátaljai segély

Szeretném megköszönni minden nagymarosi polgárnak, aki önzetlen segítségét ajánlja ebben a nagyon bizonytalan helyzetben, és kérek mindenkit, hogy lehetőség szerint összehangolt, szervezett akciókhoz csatlakozzon, hogy a felajánlott segítség oda kerüljön, ahol az a legjobban hasznosul. A háborús helyzet alatt rendszeresen tájékoztatni fogom közösségünket testvértelepüléseinken fennálló helyzetről.

 

Köszönettel:

Heinczinger Balázs

polgármester