Hegyen, völgyön…

Nagymaros földrajzi elhelyezkedése és természeti adottságai miatt kedvelt helye a kirándulóknak, túrázóknak. Nagymaroson át vezet az Országos Kéktúra-vonal, a nemzetközi Duna-túrának (kajaktúra) pedig itt az első állomása.

A Börzsöny hegyei rendkívül sok lehetőséget kínálnak gyalogtúrára, kerékpáros hegyi túrára. A Dunakanyar csodálatos panorámáját élvezhetik a Hegyes-tetői kilátóból és a Remete-barlang szikláiról.

Az alábbiakban néhány turista útvonalat ajánlunk figyelmébe.

Remete-barlangok

A lakott területet déli irányba elhagyva 2 km megtétele után elérjük a Szent Mihály-hegy egészen a Dunáig lenyúló tömbjét, melyet az Ördög-hegy, a Remete-völgy és a Dobozi-orom hármasa tagol. E Közép-Európai viszonylatban is kivételes természeti terület (sziklagyep- fokozottan védett!) növénytakaróját sziklakibúvások, sziklaormok bontják meg.

Ebben a festői környezetben várják vállalkozó kedvű látogatóikat az ún. Remete-barlangok. Ezek a sziklába vájt kőfülkék, barlangok és a falmaradványok emlékeztetnek az egykor itt élt szerzetesekre. Egyikükről a következő legenda maradt fenn: Volt egy szamara, aki a hátára erősített hordóba vizet merített a Dunából, és felvitte gazdájának a hegyre. Nyáron az énekes kabócák zsivaja mediterrán hangulatot kölcsönöz az amúgy is különös helynek. Itt valóban magával ragad a “hely szelleme”. (A barlangcsoport a 12 számú útról, valamint a kerékpárútról és a vasútról -Dömösi átkelés megállóhelyről- is jól látható. Megközelítése csak gyalogosan lehetséges, a Remete-völgy igen meredek ösvényén, az út kb. 20-30 perc. Illetve 1,5-2 órás gyalogtúrával a városból indulva, a sárga jelzés mentén.) E rendkívüli környezet kiváló kikapcsolódási lehetőségeket kínál.

Hegyes-tető

A 482 méter magas Hegyes-tető kilátójából (Julianus kilátó) minden évszakban páratlan látványt kínál a Dunakanyar, a Börzsöny-hegység és a Pilis vonulata.

Köves-mezőig lehetőség van gépjárművel is közlekedni, de az út többi részét gyalogosan kb. 1 órás sétával – a kék jelzés mentén kell megtenni a kilátóig.

Kirándulásink sokán sok kedves állattal találkozhatunk, mint például sünnel, őzekkel, madarakkal, mókusokkal.