GRATULÁLUNK A DÍJAZOTTAKNAK!

Szent István király napja az egyik legrégebbi magyar ünnepnap, a keresztény magyar állam alapításának és ezeréves folytonosságának emléknapja.
 
Uralkodása idején István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé: erre a napra hívta össze Székesfehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot, élete végén ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, majd 1038-ban ezen a napon halt meg. Az ünnep dátumát Szent László király tette át augusztus 20-ára, mert 1083-ban VII. Gergely pápa hozzájárulásával ekkor emeltették oltárra I. István relikviáit a székesfehérvári bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű.
 
Eme jeles nap méltó ünnep ahhoz, hogy átadhassuk városunk polgárainak azon kitüntetéseiket, melyeket életük munkájával tanúsítva kiérdemeltek.
 
2021. augusztus 20. díjazottjai:
– Nagymaros Díszpolgára: Hollikné Dr. Rendessy Annamária
– Pro Urbe díj: Dr. Stuhl Aranka, Dr. Szigeti-Benedek Sándor (posztumusz)
– Nagymaros Ifjúságáért Nevelési-Oktatási Szakmai díj: Oláh Norbert, Melisek Máté.
 
Az ünnepség alkalmat adott arra is, hogy a koronavírus járvány alatt tanúsított lelkiismeretes, odaadó munkáját megköszönjük az egészségügyi dolgozóknak és azon intézményeknek, akik a pandémia idején is segítették a város működését, a lakosság ellátását.
 
Elismerő oklevelet kapott: Hollikné Dr. Rendessy Annamária, Dr. Zombory Klára, Dr. Hajnal Katalin, Maurer Jánosné, Ember Józsefné, Járik Zoltánné, Erdősiné Tóth Mária, a Nagymarosi Kittenberger Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Nagymarosi Napközi Otthonos Óvoda, a Mosoly Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, a Gondozási Központ (mely idén ünnepli megalakulásának 50 éves évfordulóját), a Mátyás Étkezde és a Nagymarosi Polgármesteri Hivatal.
 
Minden díjazottnak szívből gratulálunk!
 
Heinczinger Balázs, polgármester

fotó: Szűcs Géza