Energiatakarékossági intézkedések

Mindannyian tapasztaljuk a világban bekövetkező nehézségeket, változásokat, amelyek egyre inkább begyűrűznek a családok és most a közintézmények életébe is.

Nagymaroson az önkormányzati intézmények az elektromos áram és a földgáz vonatkozásában 2022.12.31-ig rendelkeznek érvényes szerződéssel. A 2023. január 1-jétől megkötendő szerződések jelenleg közbeszerzési eljárás alatt vannak. Előreláthatóan az energiakiadások drasztikus emelkedésével kell számolnunk.

Az önkormányzat a megemelkedett energiaárak miatt az intézmények vezetőivel közösen vizsgálta felül a működési költségek csökkentésének lehetőségeit. Nyilvánvalóvá vált, hogy nem lehet úrrá lenni az energiaellátási válságon, és kivétel nélkül minden intézménynek ki kell vennie a részét az erőfeszítésekből. Jelen helyzetben szükség van önkormányzati szinten meghozott stratégiai döntésekre annak érdekében, hogy az önkormányzat kötelező feladatait el tudja látni.

A képviselő-testület -az intézményeket érintően- az alábbi döntéseket hozta a fűtési szezon idejére:

  • MŰVELŐDÉSI HÁZ: a teljes épületet november 1-jétől bezárjuk. A csoportfoglalkozások átkerülnek a Csillag utcai épületbe.

 

  • KÖNYVTÁR: a könyvek megóvása érdekében az előírt minimális 16 fokot tartva az intézmény részlegesen bezár. A nyitvatartási idő az alábbi napokra korlátozódik: szerdán délelőtt 9-12-ig, pénteken délután 13-18 óra között, szombaton 8-12 között lesz a kölcsönzési idő (ekkor üzemel a fénymásoló, nyomtatási és internetezési szolgáltatás is).

 

  • ÓVODA: 2022. november 1-jétől a Magyar utcai székhelyen lévő 2 csoport másik telephelyen kerül elhelyezésre. A Napocska csoport az Elsővölgy utcai telephely tornaszobájába, a Virág csoport pedig a Dózsa György utcai telephely üresen álló csoportszobájába költözik.

 

  • CSALÁDI BÖLCSŐDE: a jelenlegi létszámból adódóan szintén elfér a Dózsa György utcai óvoda telephelyén. A család-és gyermekjóléti szolgálat a Csillag utcai épületbe fog átkerülni.

 

  • POLGÁRMESTERI HIVATAL: a hivatali dolgozók átköltöznek az épület bal oldali szárnyába, így a jobb oldali épületrészt csak temperált hőmérsékleten fogjuk tartani.

 

A közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése érdekében folyamatban vannak a tárgyalások, hogy a jövőben a világítást lehetőség szerint LED-es égőkre tudjuk cserélni.

 

Az intézményvezetők a napokban fogják kommunikálni a részletes változásokat. Kérdéseikkel, észrevételeikkel a továbbiakban kérjük őket keressék.

 

Nehéz kihívásokkal kell szembenéznünk, sok rugalmasságot, egymás iránti nyitottságot és összefogást igényel mindannyiunktól az előttünk álló időszak.

 

Megértésüket és támogatásukat előre is köszönjük!

 

Heinczinger Balázs, polgármester