Búcsúzunk Prof. Dr. Gyaraki Frigyestől

Szegényebbek lettünk!

Prof. Dr. Gyaraki Frigyes, Nagymaros Frici bácsija, Brúnója 98 éves korában visszaadta Teremtőjének a lelkét 2020. január 31-én.

Az idősebb generáció tudja, hogy Frici bácsi páratlan tudományos karriert futott be. Több diplomát szerzett, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusi fokozatát kapta, számos matematikai kutatás részese, több száz tudományos publikációja jelent meg itthon és külföldön. Eredményeit a pedagógia területén is kamatoztatta. Életének utolsó hónapjaiban is pedagógiai, matematikai kérdésekkel foglalkozott, több nyelvről fordított.

A fiatalabb generáció ismerhetett egy hajlott hátú idős embert, aki a Duna-parton sétálgatva, később padon ücsörögve gondolkodott a világ dolgairól, szívesen szóba állt mindenkivel, érdekelte a közélet, különösen szűkebb pátriája, Nagymaros.

A rendszerváltás idején kapcsolódott be a nagymarosi közéletbe, az első szabadon választott képviselő-testület aktív tagja, két éven keresztül alpolgármester. Nemzetközi kapcsolatai révén számos program szervezője, a német nemzetiségi kisebbség ügyének támogatója.

Minden jó kezdeményezést felkarolt, tekintélyével támogatott.
Több nemzetközi és hazai kitüntetése mellett Nagymaros Város Díszpolgára címet is megkapta.

Köszönünk mindent! Nyugodj békében Frici bácsi!