Polgárváros királyi panorámával

Búcsúzunk Prof. Dr. Gyaraki Frigyestől

2020-02-06

Szegényebbek lettünk!

Prof. Dr. Gyaraki Frigyes, Nagymaros Frici bácsija, Brúnója 98 éves korában visszaadta Teremtőjének a lelkét 2020. január 31-én.

Az idősebb generáció tudja, hogy Frici bácsi páratlan tudományos karriert futott be. Több diplomát szerzett, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusi fokozatát kapta, számos matematikai kutatás részese, több száz tudományos publikációja jelent meg itthon és külföldön. Eredményeit a pedagógia területén is kamatoztatta. Életének utolsó hónapjaiban is pedagógiai, matematikai kérdésekkel foglalkozott, több nyelvről fordított.

A fiatalabb generáció ismerhetett egy hajlott hátú idős embert, aki a Duna-parton sétálgatva, később padon ücsörögve gondolkodott a világ dolgairól, szívesen szóba állt mindenkivel, érdekelte a közélet, különösen szűkebb pátriája, Nagymaros.

A rendszerváltás idején kapcsolódott be a nagymarosi közéletbe, az első szabadon választott képviselő-testület aktív tagja, két éven keresztül alpolgármester. Nemzetközi kapcsolatai révén számos program szervezője, a német nemzetiségi kisebbség ügyének támogatója.

Minden jó kezdeményezést felkarolt, tekintélyével támogatott.
Több nemzetközi és hazai kitüntetése mellett Nagymaros Város Díszpolgára címet is megkapta.

Köszönünk mindent! Nyugodj békében Frici bácsi!

Last modified: 2020-02-06

A hozzászólás jelenleg zárva.