Folklór

 

Nagymaros város életében erőteljesen előtérbe került a sváb identitás megtartása, a sváb kultúra felelevenítése, múltunk megtartása, jövőnk tervezése.


 A sajnálatos kitelepítés emlékére (1946-47) emléktáblát állítottunk 2006. augusztus 27-én,- a kitelepítés dátumának napján,- a Mainzi utca 4. számú ház homlokzatára, ezzel biztosítva egy emlékhelyet. Ilyen emléktábla eddig Nagymaroson ebben a történelmi témában még nem volt fellelhető. Évente emléknapot tartunk és koszorúzunk a helyszínen.


2006. év óta évente rendezünk kültéri” Schwäbiser Festtag” elnevezésű programot, mely egész napos rendezvényként igen sok vendéget vonz, mind a helyi mind a közelebbi és távoli településekről is. A turisztikai szempontból sem elhanyagolható a programok, mely településünkön egyedi, a népi hagyományt testesíti meg, s minden korosztály érdeklődését bírja. Ezen a napon bemutatjuk a sváb gasztronómiai különlegességeket, szokásokat, és régmúlt idők játékos programjait.

Minden év februárjában Sváb –bált rendezünk. Önköltséges alapon, igen nagy sikerrel, elsősorban az itt élők nagy örömére és elégedettségére, de a közeli és távolabbi településekről is érkeznek vendégek-sőt Budapestről, Vácról, Szendehelyről is rendszeres a meghirdetett sváb –batyubálunk látogatottsága.


Márton –napi hagyományteremtő és megtartó felvonulás szintén újat hozott a település életében a résztvevők megelégedésére, az ifjúság, a gyermekkorúak örömére és azok bevonásával.

A városban szervezett nemzetiségi rendezvények a hagyományőrzés mellett a közösségi célt, a vidámságot, a vendégszerető tulajdonságot hozzák előtérbe , és hasznára válnak a település kulturális életének megújulásában, a sváb kultúra megtartásában.

 

Ivor Andrásné
Dunai Sváb Közösség elnöke