CímlapNagymarosFolklórNagymarosi receptek

Nagymarosi receptek

Sváb becsinált leves

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 csirkeaprólék
  • 30 dkg leveszöldség
  • 1 cs. petrezselyem zöld
  • kisebb hagyma
  • (nyáron) 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • (télen) 1 kanál lecsó
  • 6-8 szem egész bors
  • só ízlés szerint

A hozzávalókat puhára főzzük, majd híg pirospaprikás petrezselyem zöldjével gazdagított rántással berántjuk. Levesbetét: 2 db zsemlét megáztatunk, kinyomjuk, ízesítjük sóval, törött borssal, petrezselyem zöldjével és 2 egész tojással jól összedolgozzuk. Lapos pogácsa formákat készítünk belőle, és bő forró olajban szép pirosra kisütjük.
Ha a leves a rántással felforrt, a pogácsákat is beletesszük és ezzel is felforraljuk.

 

Sváb paprikás leves

A tyúk vagy kakas aprólékból a legfinomabb. Készítünk egy pörkölt alapot, rátesszük a húst. Hosszú lére engedjük, majd bezöldségeljük (25 dkg sárgarépa, 25 dkg fehérrépa), ízesítjük pár szem egész borssal és sóval. Puhára főzzük. Kiszedjük a húst és a zöldséget, a levest pedig leszűrjük. 2 dl tejfölt keverünk a leszűrt lére, majd a húst és a zöldséget visszatesszük. levesbetétként galuskát készítünk (mint a pörkölthöz) és avval tálaljuk.

(Bea Béláné receptjei)

Sváb káposzta

Savanyú káposztát, házi füstölt szalonnát, házi füstölt kolbászt teszek lábasba, vízzel felöntöm és megfőzöm. Ameddig fő a fenti anyag, a következő gombócot készítem el: a kenyérkockákat zsírban megpirítom. Nokedli tésztát készítek, melybe beledolgozom a ropogós kenyérkockát (sóval természetesen ízesítem). Kanálal gombócokat szaggatok a lobogó vízbe a fenti tésztából. Kifőzöm, leszűröm és félreteszem. Mikor a káposzta elkészül, a szalonnát, a kolbászt felaprítom és annyit szedek ki a tányérba, amit gondolok, hogy elfogyasztunk, a káposztát lecsurgatom, szintén a tányérra teszem, a feldarabolt gombócokat hozzáteszem, összekeverem és fogyasztható.

Hagymaleves
A hagymát megpirítom, (felaprított) paprikát szórok rá, sóval ízesítem és vízzel felfőzöm. Szintén a fenti gombócokat szeletelem a levesbe.

(Melts Miklósné receptjei)

Zelleres krumplisaláta

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd hidegen karikákra vágjuk. Közben megtisztítunk egy nagyobb fej zellert, kis darabokra szeljük. Egy nagy fej hagymát felszeletelünk - ízlés szerint lehet több is - olajban egy kicsit megfuttatjuk, majd beletesszük a felaprított zellert és vízzel feltöltve, megsózva puhára pároljuk. Amikor puha kis cukorral, ecettel ízlés szerint ízesítjük és az egészet még forrón a tálban lévő burgonyára öntjük. Óvatosan átforgatjuk. Sült hús mellé, de önmagában is fogyasztható, igazán akkor jó, amikor már az ízek összeértek.

 

Hírlevél



A nagymaros.hu honlapja a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) alkalmaz.
Weboldalunk használatával jóváhagyja a sütik használatát.
További információért kérjük olvassa el az adatkezelési tájékoztatót!