CímlapNagymarosFolklórNagymarosi receptek

Nagymarosi receptek

Sváb becsinált leves

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 csirkeaprólék
  • 30 dkg leveszöldség
  • 1 cs. petrezselyem zöld
  • kisebb hagyma
  • (nyáron) 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • (télen) 1 kanál lecsó
  • 6-8 szem egész bors
  • só ízlés szerint

A hozzávalókat puhára főzzük, majd híg pirospaprikás petrezselyem zöldjével gazdagított rántással berántjuk. Levesbetét: 2 db zsemlét megáztatunk, kinyomjuk, ízesítjük sóval, törött borssal, petrezselyem zöldjével és 2 egész tojással jól összedolgozzuk. Lapos pogácsa formákat készítünk belőle, és bő forró olajban szép pirosra kisütjük.
Ha a leves a rántással felforrt, a pogácsákat is beletesszük és ezzel is felforraljuk.

 

Sváb paprikás leves

A tyúk vagy kakas aprólékból a legfinomabb. Készítünk egy pörkölt alapot, rátesszük a húst. Hosszú lére engedjük, majd bezöldségeljük (25 dkg sárgarépa, 25 dkg fehérrépa), ízesítjük pár szem egész borssal és sóval. Puhára főzzük. Kiszedjük a húst és a zöldséget, a levest pedig leszűrjük. 2 dl tejfölt keverünk a leszűrt lére, majd a húst és a zöldséget visszatesszük. levesbetétként galuskát készítünk (mint a pörkölthöz) és avval tálaljuk.

(Bea Béláné receptjei)

Sváb káposzta

Savanyú káposztát, házi füstölt szalonnát, házi füstölt kolbászt teszek lábasba, vízzel felöntöm és megfőzöm. Ameddig fő a fenti anyag, a következő gombócot készítem el: a kenyérkockákat zsírban megpirítom. Nokedli tésztát készítek, melybe beledolgozom a ropogós kenyérkockát (sóval természetesen ízesítem). Kanálal gombócokat szaggatok a lobogó vízbe a fenti tésztából. Kifőzöm, leszűröm és félreteszem. Mikor a káposzta elkészül, a szalonnát, a kolbászt felaprítom és annyit szedek ki a tányérba, amit gondolok, hogy elfogyasztunk, a káposztát lecsurgatom, szintén a tányérra teszem, a feldarabolt gombócokat hozzáteszem, összekeverem és fogyasztható.

Hagymaleves
A hagymát megpirítom, (felaprított) paprikát szórok rá, sóval ízesítem és vízzel felfőzöm. Szintén a fenti gombócokat szeletelem a levesbe.

(Melts Miklósné receptjei)

Zelleres krumplisaláta

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd hidegen karikákra vágjuk. Közben megtisztítunk egy nagyobb fej zellert, kis darabokra szeljük. Egy nagy fej hagymát felszeletelünk - ízlés szerint lehet több is - olajban egy kicsit megfuttatjuk, majd beletesszük a felaprított zellert és vízzel feltöltve, megsózva puhára pároljuk. Amikor puha kis cukorral, ecettel ízlés szerint ízesítjük és az egészet még forrón a tálban lévő burgonyára öntjük. Óvatosan átforgatjuk. Sült hús mellé, de önmagában is fogyasztható, igazán akkor jó, amikor már az ízek összeértek.

 

Hírlevél

Eseménynaptár

Szo júl. 22
Kassák emléknap
Szo júl. 22 @19:00 -
Vacsora fehérben
Szo aug. 19
Dunakanyar kajakkupa
Szo aug. 19
Szent István Napi Borünnep
H aug. 21
Adyton Jazz napok



A nagymaros.hu honlapja a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) alkalmaz.
Weboldalunk használatával jóváhagyja a sütik használatát.
További információért kérjük olvassa el az adatkezelési tájékoztatót!