Folklór

 

Nagymaros város életében erőteljesen előtérbe került a sváb identitás megtartása, a sváb kultúra felelevenítése, múltunk megtartása, jövőnk tervezése.


 A sajnálatos kitelepítés emlékére (1946-47) emléktáblát állítottunk 2006. augusztus 27-én,- a kitelepítés dátumának napján,- a Mainzi utca 4. számú ház homlokzatára, ezzel biztosítva egy emlékhelyet. Ilyen emléktábla eddig Nagymaroson ebben a történelmi témában még nem volt fellelhető. Évente emléknapot tartunk és koszorúzunk a helyszínen.

Bővebben...

 

Sváb népszokások

"Das Scheibenschlagen" Scheib ein, scheib aus - Karika be, karika ki
Az 1930-as évekig játszották ezt a népszokást, ami abból állt, hogy tavasszal a fiatalok elmentek a hegyre, ott tábortüzet raktak, majd a tűzbe kerek hasábfából lefűrészelt és középen kilyukasztott darabokat tettek. Amikor a karika izzott, egy rúd vagy karó végét bedugták a lyukba és a fejük felett megpördítették. A karika elgurult lefelé a hegyoldalon, s közben azt kiabálták a fiatalok: "sájbáj sájbausz", a legény annak a lánynak a nevét kiáltotta, akinek a tiszteletére elhajította a tűzkarikát. (A néphit szerint a karika arra gurult, amerre a legény szeretője lakott.)

Bővebben...

 

Sváb receptek

Sváb szalonnás káposzta kelt gombóccal

Hozzávalók (4 személyre):

  • 75 dkg savanyú káposzta
  • 25 dkg füstölt, húsos szalonna /kolozsvári/
  • 1 közepes fej hagyma
  • zsír

A gombócokhoz:

  • 2,5 dl tej
  • 20-25 dkg liszt
  • 1 teáskanál zsír
  • 2 dkg élesztő /vagy 1 kávéskanál szárított élesztő/
  • csipet só

A szalonnát szeletekre, majd nagyobb kockákra daraboljuk.
Egy kb. 3-4 literes lábosban a zsírját kiolvasztjuk, rádobjuk a felaprított hagymát, üvegesre pároljuk, sőt egy picit meg is pirulhat. A savanyú káposztát alaposan kimossuk /a szalonnában is bőven van só/, majd ezt is rádobjuk, együtt pároljuk pár percig, majd annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi. Felforraljuk, és lassan főzzük, amíg a káposzta megpuhul.

Bővebben...

 

Nagymarosi receptek

Sváb becsinált leves

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 csirkeaprólék
  • 30 dkg leveszöldség
  • 1 cs. petrezselyem zöld
  • kisebb hagyma
  • (nyáron) 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • (télen) 1 kanál lecsó
  • 6-8 szem egész bors
  • só ízlés szerint

A hozzávalókat puhára főzzük, majd híg pirospaprikás petrezselyem zöldjével gazdagított rántással berántjuk. Levesbetét: 2 db zsemlét megáztatunk, kinyomjuk, ízesítjük sóval, törött borssal, petrezselyem zöldjével és 2 egész tojással jól összedolgozzuk. Lapos pogácsa formákat készítünk belőle, és bő forró olajban szép pirosra kisütjük.
Ha a leves a rántással felforrt, a pogácsákat is beletesszük és ezzel is felforraljuk.

Bővebben...

 

Hírlevél

Eseménynaptár

Szo dec. 16 @16:00 -
Karácsonyváró
V dec. 17 @16:00 -
Mindenki karácsonya
Sze dec. 20 @17:00 -
Csillagváró - iskolai előadás
Cs dec. 21 @12:00 - 18:00
Véradás
V jan. 14 @09:00 - 12:00
Málenkij megemlékezés



A nagymaros.hu honlapja a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) alkalmaz.
Weboldalunk használatával jóváhagyja a sütik használatát.
További információért kérjük olvassa el az adatkezelési tájékoztatót!